Zapomnij o płukaniu kurek. Dwa kuchenne produkty pomogą ci lepiej oczyścić te grzyby

Dodano:
Kurki Źródło: Shutterstock / Kristine Zlamete
Czyszczenie kurek nie jest proste. Grzyby są delikatne i moment nieuwagi wystarczy, by je uszkodzić. Na szczęście znam prosty trik, który pozwala mi uniknąć kłopotów.

Kurki możesz oczyścić ekspresowo. Zapomnij jednak o popularnych taktykach. W przypadku tych delikatnych grzybów się nie sprawdzą. Postaw na dwa tanie produkty spożywcze, a piasek w zębach pozostanie jedynie przykrym wspomnieniem z przeszłości.

Jak skutecznie czyścić kurki?

Kurki to niezwykle delikatne grzyby. Mycie ich pod silnym strumieniem bieżącej wody, choć skuteczne w usuwaniu piasku i resztek runa, nie będzie najlepszym pomysłem, jeśli zależy ci na ładnym wyglądzie skarbów lasu. Podobnie rzecz się ma z moczeniem – grzyby wciągną płyn i stracą swój aromat.

Nie musisz jednak ryzykować ani nieestetycznego rozdrobnienia, ani mdłego smaku kurek. Wystarczy, że skorzystasz ze sprytnego patentu wykorzystującego dwa tanie produkty spożywcze – sól i mąkę pszenną.

Proces czyszczenia jest trójetapowy. Najpierw mieszasz kurki z mąką pszenną, starając się, by produkt dostał się w każdy zakamarek grzybów. Potem wrzucasz obtoczone skarby lasu do miski, zalewasz ciepłą wodą i wsypujesz sól. Mieszasz wszystko ostrożnie i odstawiasz całość na chwilę.

Masa z mąki odklei zanieczyszczenia, a sól pomoże opaść im na dno naczynia. Teraz już tylko wystarczy, że odłowisz kurki za pomocą łyżki cedzakowej i spłuczesz je delikatnym strumieniem wody z kranu – takim jak pod prysznicem. Grzyby po delikatnym osuszeniu ręcznikiem papierowym będą gotowe do przyrządzania.

Inne techniki czyszczenia kurek

Wiele osób do czyszczenia kurek wykorzystuje pędzelek. Zamacza się go w oleju i pracowicie przesuwa włoskami, by odkleić wszystkie zabrudzenia. Nóżki grzybów dodatkowo oczyszcza się nożykiem, z co bardziej uporczywych zanieczyszczeń.

Metoda ta jest skuteczna, ale wymaga więcej czasu. Będzie jednak dobrą alternatywą dla osób, które nie mogą korzystać z mąki pszennej. Kurki po obsypaniu mąką będziemy krótko zamaczać, więc śladowe ilości tego produktu — a wraz z nimi uczulający gluten — mogą na nich pozostać. Lepiej nie ryzykować.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...